GHÍ - Indovia a ajurvéda ho považujú za elixír života

GHÍ - Indovia a ajurvéda ho považujú za elixír života

Čo je to ghí? Indické alebo prepustené maslo, ktoré pomáha detoxikovať organizmus, podporuje látkovú výmenu a znižuje hladinu cholesterolu. Ghí, ktoré sa získava z masla vyrábaného z kravského mlieka, patrí k základným ingredienciám indického kulinárstva. Môže sa zdať, že pre ľudí v našej zemepisnej šírke je to neznáma súčasť jedla, avšak podobne sa takto v minulosti spracovávalo maslo aj u nás a naše staré babičky poznali ghí ako ” prepustené maslo”  a  vedeli o jeho pozitívnych účinkoch na naše telo. Aj ajurvéda ho považuje za elixír života, lebo má omladzujúce a regeneračné účinky.

Prečo ghí?
Aj keď sa pripravuje z masla, má iné vlastnosti ako obyčajné maslo.
Ghí napomáha tráveniu tým, že stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav; zatiaľ čo klasické maslo a iné oleje  trávenie spomaľujú, pretože je ťažké ich stráviť.
Je plné antioxidantov a tiež napomáha absorpcii vitamínov a minerálov, čím posilňuje imunitný systém. Ghí znižuje hladinu cholesterolu.
Vysoká koncentrácia kyseliny maslovej (mastnej kyseliny ktorá má protivírové účinky) spomaľuje alebo zastavuje rast rakovinových nádorov. Ghí je vhodné na vonkajšie použitie, na popáleniny, či rôzne kožné problémy. 

Príprava ghí
Je dôležité, aby ste na prípravu ghí použili nesolené a kvalitné maslo. Dajte maslo do hrnca a nechajte ho rozpustiť pomaly na nízkej teplote. Počas prvých piatich minút neustále miešajte, potom nechajte maslo naďalej variť na slabom ohni ďalších 20-30 minút  tak, aby vrelo, až kým sa z neho nevyparí všetka voda (maslo obsahuje približne 20 % vody).  Na dne sa začnú pomaly vytvárať častice a na povrchu biela pena. Penu postupne zbierajte lyžicou, sitkom. Keď sediment na dne začne hnednúť, treba ghí vziať zo sporáka, aby sa nepripálilo. Zozbierajte všetku bielu penu z povrchu a následne preceďte ghí cez veľmi jemné sitko alebo gázu do sklenného pohára a nezakryté ho nechte schladnúť na izbovú teplotu.. Ghí by malo býť zlatisté a priezračne čisté.
Na rozdiel od masla sa môže ghí skladovať najmenej šesť mesiacov bez chladenia. 

Použitie ghí
Je vhodné na varenie, pečenie či vyprážanie, keďže sa neprepáli tak rýchlo ako maslo, či rastlinný olej. Používa sa aj na priamu konzumáciu ako náhrada masla, samozrejme v primeranom množstve. Je veľmi chutné aj na teplej ovsenej kaši, či len tak pridané k už pripravenému jedlu. Keďže s penou odstraňujeme mliečne proteíny, ghí je vhodné ako alternatíva masla pre ľudí s lakto – intoleranciou. 

Ak vás zaujíma viac, môžete si prečítať i iný článok o ghí.  

Autor : D.T.